Kuchařka
Cyklosvařák
Petřina cibule alá zwiebel
Minimální složení pohotovostního setu:
- Kombinéza XL 1x
- Nitrilové rukavice S, M, L vše 2 páry
- Silné pracovní rukavice 1 pár
- Jednorázová pracovní obuv 1x
- Návleky na obuv 1 pár
- Respirátor nebo plynová maska 1x
- Ochranné brýle 1x
- Silnostěnný plastový pytel zelený, označený kódem odpadu 3x
- Provázek 2x
- Žlutá uzavíratelná plastová nádoba 1x
- Buničitá vata 1 balík
- Kartonový čtverec 2x
- Plastová lopatka 1x
- Dekontaminační roztoky dle používaných cytostatik
- Vosková tužka 1x
- Visačka NEVSTUPOVAT 1x
Technologický předpis:
1) Je-li to nutné pro zabránění vstupu osob, označit visačkou místnost, kde krájíme cibuli. Uzavřít okna a dveře místnosti.
2) Na běžný pracovní oděv si kráječ oblékne ochranný oděv nepropustnou kombinézu s kapucí a přelepenými švy, jednorázovou obuv, návleky na obuv, ochranné brýle, respirátor či lépe plynovou masku, 2x nitrilové rukavice, 1x silné pracovní rukavice.
3) Krájecí místo vždy označit voskovou tužkou.
4) Cibuli položit na pevný podklad, nejlépe na prkno z oleandru. Opakovaně rozměřit plátky. Postupuje se od okrajů cibule do středu.
5) Veškerý kontaminovaný materiál vkládat do dvojitého (dva do sebe vložené) zeleného pytle, označeného kódem odpadu.
6) Použitý nůž vložit do žluté uzavíratelné nádoby.
7) Následuje ošetření krájecího místa politím dekontaminačním roztokem. Dekontaminační proces by měl trvat zhruba 15 minut, poté roztok setřít buničitou vatou.
8) Celou oblast omýt dvakrát roztokem saponátu pomocí buničité vaty.
9) Uzavření pytlů provázkem.
10) Následuje svlečení ochranného oděvu v tomto pořadí: Silné rukavice – návleky na obuv - obuv – první nitrilové rukavice – kombinéza – brýle - respirátor – uzavření pytle provázkem – druhé nitrilové rukavice (ty lze vyhodit do komunálního odpadu)
11) Po dekontaminaci a úklidu místa krájení následuje běžná sanitace celé místnosti dle hygienického řádu pracoviště. Pracovní oděv zaslat k vyprání do prádelny, osprchovat se.