Kuchařka
Buchta s ovocem Moniky H.
Kynuté rohlíčky
Mirky čokobuchta
Buchtičky paní Holé
Technologický předpis
Vytvoříme kvásek – trochu vlažného mléka, lžička cukru, rozdrobené droždí, zamíchat, nechat vzkypět na teplém místě.
Mouku, cukr, sůl, citrónovou kůru smícháme, vmícháme vejce, tuk, kvásek a mléko dle potřeby. Necháme vykynout.
Po vykynutí těsto rozválíme, nakrájíme na čtverečky, plníme tvarohem, cípy křížem přeložíme a stiskneme dohromady.
Po vykynutí pečeme. Horké potřeme máslem s rumem a pocukrujeme.
Buřty od Stejskalů
Koupit buřty, chleba a to ostatní. Spálit nepořádek v ohništi, rozdělat pořádný oheň, opálit vošťuráky. Opéci buřty dle povahy konzumenta, dochutit podle chuti.
Ričbek na smetaně :-)
Přejedeme ričbeka. Sundáme obojek. U veterináře si dle známky zjistíme, jestli je proočkovaný. Spaříme v korýtku, depilujeme, naporcujeme.
Důkladně omyjeme a očistíme. Ovážeme provázkem tak, aby při pečení měl pravidelný tvar, osolíme a opepříme.
Zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném másle s olejem. Maso přendáme do pekáčku, na výpeku orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme ji k masu společně s tymiánem a hřebíčky. Maso podlijeme částí horkého vývaru, zakryjeme a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 90 minut doměkka. Maso pravidelně obracíme a podléváme vývarem. Hotové maso vyjmeme, zbavíme provázku a ponecháme v teple.
Šťávu propasírujeme přes husté síto, vešleháme smetanu, ochutíme solí a pepřem a necháme přejít varem. Na plátky nakrájené maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou.
Pozor, pokud byl ričbek očipovaný a dojde ke spolknutí čipu, může být konzument identifikován městskou policií nebo paní z útulku :-)